Sebi sam govorila “ja ću biti majka” i nikada nisam sumnjala u to: Borba dva para za potomstvo bila je mučna i duga, ali su uspeli (FOTO)

Svaki šesti par u Srbiji ima problema sa začećem

Nikolići iz Kragujevca, Popovići iz Sremske Kamenice
Foto: Privatna arhiva

Svaki šesti par u Srbiji ima problema sa začećem. Neplodnost je kao dan bez Sunca, kao bolovanje bez bolesti, kažu oni koji su kroz to prošli ili zbog toga i dalje pate. Ili kako je jedan tata rekao u dokumentarnom filmu “Putovanje do bebe” Udruženja pacijenata “Šansa za roditeljstvo”, “neuspeh, neuspeh, neuspeh, borba, budiš se i ležeš s tim”.

Baš te reči tog tate urezale su mi se u pamćenje u moru sličnih priča. Nisam mogla a da se ne zapitam da li bih se ja podigla iz svakog od tih neuspeha, da li bih imala snage da nastavim dalje. Kako reče jedan drugi muž, željan da konačno postane otac, “hteo sam da odem negde što dalje od drugih ljudi”. Pošto ko zna koja po redu vantelesna oplodnja nije uspela. Ko nije prošao kroz to, ne zna, nema pojma, rekla je jedna mama s takvom ubeđenošću i donekle besom, da sam joj odmah poverovala. Kako bilo ko može da shvati kako je to očekivati bebu, a nje nema, jednu godinu, pet ili osam. Osim onoga ko prolazi kroz iste muke da bi zagrlio, da bi nazvao svojim maleno biće.

Marija, Vojislav i Tea, Foto: privatna arhiva

PRIČA PORODICE POPOVIĆ IZ SREMSKE KAMENICE

U slučaju porodice Popović iz Sremske Kamenice, Marije i Vojislava, devet godina je trajala borba za potomstvo. I kod njih nije bila, ono što se kaže, treća sreća, već četvrta, kad se rodila Tea.

TEŠKO JE ZA PREŽIVETI I OSTATI NORMALAN

– Najgori su bili te neuspesi, svaki put kada vadite krv, nadate se da je to to, da ćete ostati trudni i da je to taj trenutak. A u stvari, nema ništa od toga, beta pokazuje negativno. Svaki dan se svodi na razmišljanja, hoćemo li uspeti, hoćemo li ikada imati dete. Samo nam je to bilo u glavi. Svaki dan ideš na posao i misliš o tome. To je bilo jako teško za preživeti i biti normalan i prolaziti kroz sve dalje procese i nadati se. Jer posle prvog neuspeha baš smo jako loše to podneli jer nismo znali da će to tako da bude. Kad idete, onda vam svi kažu, “e super sve je u redu, odlično, vi ste trudni”, a u stvari to nije tako jednostavno. Treba valjda i da se sve kockice poklope, ne znam – priča Marija Popović, Teina mama.

Popovići kreću u okršaj za drugu bebu, Foto: privatna arhiva

NJIMA JE LAKO, DAJU UZORAK I TO JE TO

Prema njenim rečima, bez podrške supruga Vojislava ne bi mogla da prođe kroz sve, jer, kaže, više žena trpi kroz ceo proces.

Bez obzira ko od dvoje supružnika ima problem, žena ili muškarac.

– Ja sam primala te hormonske inekcije, bockala se, ja sam prolazila više testova nego on iako sam zdrava, ja sam išla na tu intervenciju kad te uspavaju da vade jajne ćelije, sve to mi žene prolazimo, dok oni samo… njihov posao je samo da daju uzorak. Zato je jako bitna podrška supružnika, drugačije ja mislim da ne bi mogli. Dosta parova baš zbog tog nerazumevanja kroz sav taj proces se i raziđe. Ja sam imala prijatelje koji nisu izdržali, razveli su se – priča Marija.

Loading..

Marija Popović: Presudna je podrška supružnika, Foto: privatna arhiva

Kako kaže, u odnosu na njihove pokušaje, sada buduće mame imaju pravo na više pokušaja, ali je i to, kaže Marija, malo, jer ima ljudi koji na veštačku oplodnju idu i po 10 puta.

Popovići su prvi pokušaj vantelesne oplodnje finasirali sami, a koštalo ih je, kažu, oko 3.000 evra. Druga dva pokušaja su dobili od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, a četvrtu im je omogućio Grad Novi Sad.

PRIČA PORODICE NIKOLIĆ IZ KRAGUJEVCA

I Nikolići iz Kragujevca, Danijela i Bojan, su prošli kroz četiri vantelesne oplodnje, koje su, uglavnom, sami finansirali kreditima. Pripomagali su svi iz njihove okoline po malo porodica, prijatelji… Danijeli je posle neuspelih i uzaludnih pokušaja VTO doktorka Gordana Ivanović konačno otkrila istinu: “Tebi može da pomogne jedino donacija jajnih ćelija, mogu da te lažem i da ti uzmem novac, ali to ne želim”.

Danijela, Bojan, Vera i Nikola, Foto: privatna arhiva

I Danijela se tako sa suprugom uputila u Češku, kod doktorke Sonje Lazarovske. Rezultat: blizanci Nikola i Vera rođeni u junu 2015. godine.

OBOŽAVAM DECU

 Ja i Bojan imamo divan brak, 21. godinu smo zajedno, a deca su kruna tog braka. Ja volim decu, obožavam decu. Ne mogu da zamislim život bez njih. I zato se nijednog trenutka nisam dvoumila da li ću ili ne da radim donaciju jajnih ćelija. To su moja deca – priča Danijela.

Prema njenim rečima, dešavalo se da posle neuspelih pokušaja veštačkih oplodnji “padne”.

Danijela Nikolić: Kažem sebi život ide dalje, Foto: privatna arhiva

UVEK SAM SEBI GOVORILA DA ĆU BITI MAJKA

– Ali, ja sam sebi govorila “da, ja ću da budem majka” i nikada nisam sumnjala u to. Da, desilo se da “padnem”, ali to potraje nekoliko dana, kažem sebi “OK, život ide dalje”. Uvek može nešto da se postigne, kad se nešto jako želi. Muž je uvek bio tu uz mene. Šta god je trebalo. Išli smo i kod travara i ovih i onih, šta god mu je rečeno da pije, da uradi, radio je to bez pogovora – objašnjava Danijela.

U dokumentarcu “Putovanje do bebe” Danijela je ispričala da su se jednom vozili kolima, ona je sedela na zadnjem sedištu, između dece.

Vera i Nikola su rođeni u junu 2015. godine, Foto: privatna arhiva

– Suprug i ja smo se pogledali u retrovizoru i on je tada rekao: “E, sad smo prava porodica!”

Tea Popović u junu puni dve godine, a mama i tata uveliko razmišljaju o drugoj bebi, opet uz pomoć vantelesne oplodnje.

Loading..

Prema rečima Aleksandra Stefanovića, direktora GAK “Narodni front”, poslednjih godina sve je više neplodnih parova. Između 15 i 20 odsto njih ima nepoznat uzrok zbog čega ne mogu da se ostvare kao roditelji. A mnogima od njih, osim finansijske pomoći, zatreba i pomoć stručnjaka. Najveći broj njih se pita: Zašto se ovo baš meni dešava?” Potreban im je psiholog s kojim mogu da popričaju o onome kroz šta prolaze, jer su mnogi puni pitanja, kako i šta dalje, a dovoljno je i saznanje da nisu prepušteni sami sebi.

Ponekad je samo toliko dovoljno da čovek dobije novu snagu za nastavak borbe.

 

(Jasna Vučić/j.vucic@telegraf.rs)

Author: goga

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *